lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/53Pt

2011. augusztus 18., csütörtök

Állapotjelentés 5. - Sugárkezelés

Elég régen nem adtam hírt egészségügyi állapotomról, de akikkel találkoztam, megmondhatják: JÓL VAGYOK. Igen, így nagy betűkkel. És nemsokára talán már elfelejthetem ezt az egészet!
Előzőleg bejelentettem, hogy megyek sugarazásra. Jelentem, végeztem azzal is. Azoknak, akik nem ismerik a procedúrát - ahogy korábban én sem - bemutatom, hogyan is zajlik a dolog.
Kaptam a kezelőorvosomtól egy beutalót az Onkoterápiás Klinikára. Leegyeztette nekem az időpontot, meg is jelentem. Kb. 1-1,5 órás várakozás után be is jutottunk a doktornőhöz. Nagyon kedves volt, mindenről tájékoztatott. Átküldött egy másik helyiségbe, ahol ún. topo-CT-t készítettek. Ezzel feltérképezték a testem, és készítettek egy ún. maszkot. Ez egy valami hőre lágyuló műanyag háló, amit melegvízbe mártva a megfelelő testrészre terítenek, felveszi a test formáját, és kb 10 perc múlva le lehet venni. Nekem megformázták az egész felső testemet a hasamtól a nyakamig. Erre lehet aztán berajzolni a tájékozódási pontokat, amit lézerrel jelölnek ki, illetve a besugárzási pontokat. (Van, akinek a testére rajzolnak vmi filccel és ennyi...) Elég furcsa érzés volt ez a művelet. Olyan, mintha egy nagy, meleg, nehéz, vizes törölközőt terítenének rám. Nincs is ezzel baj, amíg nem kezd el szilárdulni. Mivel a végei le vannak kötve, az anyag pedig ridegszik, nem igazán enged. Úgyhogy jó 10 percig (vagy 20-ig is...) nem tudtam egy mély levegőt venni. Fullasztó érzés. Próbáltam nem erre figyelni és megnyugodni, de mindenképpen Kurt Russel fulladási jelenete volt a szemem előtt, ha jól emlékszem, a Poseidon című filmből. Nagyon realisztikusan ábrázolták az ember küzdését, miként próbál levegőhöz jutni ösztönösen. Aztán ennek szerencsére vége lett, és kaptam egy másik időpontot, kb. 2 hét múlvára.
Ekkor újra rám tették a maszkot és berajzolták a besugárzási célkeresztet. Végül csak a nyakamhoz került. Később megnéztem a számítógépen, egész a szegycsontom mentén végig volt a célterület. Ide kaptam összesen 30,4 Gy besugárzást 18 részletben. Minden nap járnom kellett. A doktornő javasolta, hogy délután menjek, mert akkor talán kevesebbet kell várnom. Így is volt, hogy 2-3 órába telt, mire végeztem. Szerencsére már ekkorra legtöbbször volt ingyenes parkolóhely a kórháznál. (Összesen kb 10-12 hely van.) Ami azért nagy szó! Ezt komolyan kell venni, mert a parkolóőrök direkt rá vannak szállva a kórház környékére. Mintha nem lenne az embernek elég baja! 
Minden délután mentem tehát Szegedre. Én, egyedül. Kicsit izgultam a vezetés miatt, de hamar belejöttem. Busszal nem lett volna érdemes közlekedni, mert a város most több helyen fel van bontva, a helyi tömegközlekedés elterelve, összevonva, helyettesítve. Úgyhogy maradt a kocsi. Kaptam utazási támogatást, még nem érkezett meg a számlámra, de hozzávetőlegesen 40ezer forint árú benzint utazgattam el 3 és fél hét alatt... Ennek felét se fogom megkapni.
Miután elkészült a maszkom, vártam röpke 2 órát és már sorra is kerültem. Egy elég kényelmetlen, kemény asztalra kellett felfeküdni, rám tették a maszkot, beállították a referenciapontokat, amit korábban felrajzoltak és indul! Egy bazi nagy gép - Siemens márkájú, ezt is sikerült leolvasnom - dolgozik. Forog jobbra, balra, közben surrog, kattog, recseg, sípol. Első alkalommal eléggé félelmetes volt. Folyton az jutott eszembe, hogy mi van, ha rám szakad az egész!? Tudom, hogy hülyeség, de ott feküdtem az asztalon, a maszk meg rácsatolva, nehogy el tudjon mozdulni. Hát ez az! Ha bármi gond adódik, nincs menekvés! Aztán persze "megszoktam", már amennyire meg lehet.
Viszont majdnem minden alkalommal más hölgy állította be a gépet. Mindegyikük kedves volt, de mindegyik elmondta, hogy nem értik, miért kellett ekkora maszkot készíteni, hiszen csak a nyakamon van berajzolva. Hát én is kényelmesebben éreztem volna magam, ha tudok egy igazi nagy levegőt venni. Nem irigylem a hölgyeket, akik ott dolgoznak. Mivel sugárveszélyes a terület, a kezelőhelyiség egy biztonsági ajtó mögött van. Ez kb 10 méterre van attól, ahol a beteg fekszik. Úgyhogy, amikor felfektetnek, kimegy, becsukja az ajtót, beindítja, visszajön, ráteszi a gépre a "terelőkét", amivel még tudják a sugárnyalábok irányát befolyásolni, utána megint kimegy, beindítja, visszajön, kienged. Ezt naponta vagy 30 betegnél. Kilométerhiányuk biztos nincs!
Már többen kérdezték tőlem, hogy melyik a jobb, a sugár vagy a kemó? Egyértelműen a sugár. Gyors, fájdalommentes, nem zökkent ki annyira az életemből. Viszont minden nap be kell járni. ÉS: Sajnos nem mentes a mellékhatásoktól sem, bár korántsem olyan megviselő, mint a kemónál. Nekem az első pár alkalommal fájt a tarkómnál a fejem. Azt gondoltam, hogy csak kényelmetlen a fejtámasz meg az egész asztal, amire fel kell feküdni. Hát nem! Kiderült, hogy olyan magasra nyúlik a célterület, hogy a tarkómat is érinti. Egy hét múlva kezdődött a hajhullás. Majdnem sírva fakadtam! Szerencsére csak egy háromujjnyi magasságig, hátul. És most, hogy már nem járok, nő is vissza. Az sugárterápiás doktornő mondta az elején, hogy nyelési nehézség előfordulhat mellékhatásként, mivel a nyelőcsövem közelébe sugaraznak. Az nem volt, csak egy kis torokkaparás, szájszárazság. Viszont a szájnyálkahártyám tropa lett, azt is érte a sugár. Emiatt már nagyon vártam, hogy vége legyen. Sajnos ez még mindig nem múlt el, de már javul. Jelenleg is elég nehezen tudok enni. A savanyú csíp, a sós mar, a darabos karcol. Egyszer csak elmúlik ez is!
A kezelőorvosommal ma beszéltem, megtapogatott, mindent rendben talált. Novemberben kell mennem kontroll PET/CT-re.
És most egy kicsi más téma következik, bár összekapcsolódik a sugárra járással. Sajnos a legtöbb alkalommal, hiába mentem délután, elég sokat kellett várnom. Általában másfél órát. Kedves emberekkel ismerkedtem meg, szólt a tv, de így is nehezen telt az idő, úgyhogy vittem magammal elfoglaltságot. Mi mást, mint horgolást?
Macustól kaptam egy kevés maradék pamutfonalat, hogy gyakorolhassak, és a gyerekkalaphoz is vettem. A három kombinációjából megalkottam (vagy legalábbis azon az úton indultam el) Annás táskáját a Barka fonal Horgolósuliból. 
Azt hiszem, a rövidpálcák most már elég jól mennek. :) Ez majdnem teljesen a kórházban készült. Szerintetek sokat vártam?

12 megjegyzés:

Limara írta...

Félelmetes amit írtál, de most már túl vagy rajta és innen csak jó jöhet. Tiszta szívemből kívánom neked!
A táska fantasztikus, nagyon ügyes vagy!:))

Macus írta...

Örülök, hogy vége a kezelésnek.
A táska nagyon jó lett! Az biztos, hogy a rövidpálcákat sokat gyakoroltad. Jöhetnek a sálak?

Boboce írta...

Nagyon ügyes vagy! - minden értelemben!

Szememben egy igazi hős vagy, és minden szuperül alakul, csak így tovább!

.... a táskakészítésért meg csak csöndben irigykedem, én sose fogok ilyet horgolni... :)

Katyi írta...

Tiszta szívemből kívánom, hogy mihamarabb felejtsd el ezt az egészet! Biztos nem fogod, de nemsoká már csak egy rossz álom lesz, ami után az ébredés megkönnyebbülés, és még csodásabb napot ígér!
A táska nagyon aranyos, biztosan örül neki a kislányod! Horgolj mellé egy kalapkát is, hogy teljes legyen a toalett! Mit szólsz?

Névtelen írta...

Szia!

Nem tudok szóhoz jutni mindazoktól, amiket olvastam. Nagyon erős és bátor nő vagy! És mellette még kreatív is, gyönyörű a táska, amit horgoltál, és igen, sokat várhattál az orvosnál.
Annyit tudok mondani, hogy a pozitív hozzáállás nagyon-nagyon sokat számít, talán a test is érzi, hogy gyógyulnia kell!!, ha mi is azt akarjuk.
További sok erőt és kitartást a gyógyuláshoz.

J. Tünde

Renée írta...

Köszönöm szépen! Igyekszem - minden értelemben.
Most hogy már túl vagyok rajta, sokkal könnyebben beszélek róla. Amikor mentem a dokimhoz, találkoztam olyanokkal, akik csak nemrég kezdték a kezeléseket. Így már sokkal könnyebb volt tanácsot adni vagy beszámolni a tapasztalatokról.
A táska nekem is tetszik, de nem a lányomé lett. Egyelőre a fonalakat tartom benne, bár máris kinőtte a helyét, mivel elég jól sikerült bevásárolni :)
Készültek azóta már mások is, majd valamikor bemutatom végre.

Jutka írta...

Megkönnyebbüléssel olvastam a soraidat, végre túl vagy a kezeléseken, most már csak előre nézz!
A táska szuper nekem nagyon tetszik a színe a formája, csak így tovább!

Cilee írta...

Sajnos korábban nem láttam a blogodat, bár az arcod elég ismerősnek tűnt. Azt kell mondjam, marhaerős nő vagy!
Ragyogtál tegnap, eszembe se jutott, hogy ilyen komoly terhet viselsz a válladon.
Őszintén kívánok mielőbbi gyógyulást!
Ildikó

Renée írta...

Köszi, aranyos vagy! Szombaton pedig nagyon nem voltam formában! :)

Medora írta...

És nagyon boldog névnapot!!

Csilla írta...

Huhhh, bár nem ismertem a blogod, de most végigmentem a betegségleírásodon... le a kalappal előtted! Nem semmi amin túlmentél. Át tudom érezni a dolgot, ugyan nem én vagyok beteg, hanem a férjem, vele mentem át hasonló dolgokon az elmúlt 7 hónapban(diagnózis, 2 műtét, kemó). Most már jól van, mi is pozitívan állunk hozzá, még akkor is, ha nagyon nehéz... Nagyon sokat számít a hozzáállásod, és a család támogatása! Kívánok továbbra is minden jót, sok erőt Neked!
A táska nagyon tetszik! :)

Ami írta...

Annyira örülök Renée ezeknek a jó híreknek! Fantasztikus az, amit végigcsináltál! Le a kalappal!
És innen tényleg, már csak jó jöhet :)
puszillak!