2010. szeptember 14., kedd

Újszülött ét/trend

Az előző bejegyzésem nem éppen a kellemes oldaláról mutatta be az az itthon töltött rövid időt. Ezt most pótolnám a kislányom "étkezési szokásainak" apropóján. 
A kórházból úgy jöttünk haza, hogy a pici zárójelentésében ez szerepelt: "mater teje elegendő". Úgyhogy semmilyen tápszert nem írtak fel, bár a kórházban azért kapott valamennyit. Azt se tudom pontosan, hogy mit. Itthon azért a doktornővel írattam fel, biztos, ami biztos alapon. Jól tettem. Az első két napot átvészeltük csak szopival. A kórházban indulás előtt már nem volt alkalmam fejni, estére összesen 120 ml lefejt anyatejem volt a hűtőben. Éjszaka cici pihen, pótlás cumisüvegből. Ez nagyon jó módszernek tűnt. Itthon volt persze az egész család, mások a körülmények, valószínűleg a betegségem is közrejátszott abban, hogy napról napra kevesebb tejem volt. Mértük ugyanis a szopizás mennyiségét. Utána szépen fejtem is minden alkalommal, éjszakára azért csak összegyűlt annyi, hogy egy alkalommal anyatejet, a másik alkalommal pedig tápszert kapott éjszaka a baba. Eddig minden rendben volt. Szépen aludt, volt, hogy fel se bírtuk ébreszteni! A tejem biztos tartalmazott elég tápanyagot, mert előfordult, hogy 30 g-mal aludt 5 órát. Kicsit ki voltam ezen akadva, de azért nagyon boldog voltam, hogy végre tudom szoptatni az én kislányomat. Dorka lányommal ugyanis a tápszeres recepttel a kezünkben jöttünk ki a kórházból. Itthon persze próbálkoztam szaporító csodaszerekkel, de már tudom, hogy a fejben is volt probléma. A környezetem is stresszelt kicsit - akár név szerint is tudnám említeni, de ennek már nincs jelentősége.
A bejegyzésem indítója pedig az a megfigyelés, hogy mivel sajnos néhány napja a szoptatás teljes beszüntetésére kényszerültem, csak tápszert kap Noémi. A doktornőnk hipoallergén, anti-refluxos tápszert írt fel, ugyanazt a márkát, amit nagyobbik lányom is kapott elég sokáig. És most látom csak az összefüggést! Azóta a gyerek fent van 2 órával evés után, nyűgös, hisztis (a kórházban imádták, mert egy hangja se volt szinte egész éjszaka...), láthatóan hasfájós!
Hihetetlen, hogy mennyire sulykolják az anyákba mindenféle közvetítő médián keresztül a helyes (?) szoptatós étrendet, hogy ne legyen hasfájós a baba. És kiderül, hogy nem is az anyatej okozza ezeket a problémákat, hanem a tápszer! Az az anyatej-helyettesítő készítmény, amit kifejezetten azért készítenek, mert így teljes értékű, vitaminokkal és ásványi anyagokkal megfelelően ellátott csecsemő-táplálás valósítható meg. Mégis akkor mi lehet abban a tápszerben, amitől mégis tud fájni a gyerek hasa!? Biztos nem tettek bele K betűs zöldségeket, meg nyers gyümölcsöt, meg ki tudja még mivel riogatják a kismamákat! Nem ezek fogják a hasfájást okozni.
Én úgy láttam, hogy nincs szükség AR tápszerre, mondtam is a doktornőnek, hogy az anyatejtől se bukott egyszer se. Úgyhogy most egy másik fajtát írattam, remélem, evvel majd jobban boldogulunk. Emlékszem, Dorkával mennyit küzdöttünk, mire kinőtte ezt a hasfájósdit. Noémivel ezt talán megelőzhetjük. Kapta ő most is az Espumisan cseppeket, meg az S6-os kúpot, de azért mégsem olyan nyugodt. Szegénykém nem tudja megemészteni azt a sűrű tápszert, amit egyébként is én nagyon utálok, mert ki se jön rendesen az üvegből, összeáll kis csomókba... gusztustalan. A férjem ma hoz a gyógyszertárból Infacol szuszpenziót. Dorkánál ez vált be. Ha a tápszercsere nem segít, akkor marad a régi bevált módszer.
Nektek mi vált be? Várom a tapasztalatokat!

4 megjegyzés:

MKata írta...

Szia!
Először is gratula a picurhoz! Másodszor remélem rendben lesz Veled minden.
Harmadszor: Az én kisfiam reflux-os volt, és sok sok AR-t evett, és sokáig küzdöttem a csomós tápszerrel, meg az eldugult cumival, mire rájöttem, hogy hideg vízbe kell tenni, úgy összerázni, és utána melegíteni.
Üdv:Kata

Renée írta...

Köszönöm, ki fogom próbálni. Nekem mostanában az jött be, ha egy kicsit melegebb vízbe tettem, és utána hűtöttem vissza. Egy próbát azért megér - köszi.

Névtelen írta...

Szia Renáta!

Gyakorló szoptató anyaként a Kismama Szoptatás c. könyvét ajánlom figyelmedbe, mert a szoptatás sikerének ez a kulcsa. Igény szerinti szoptatás és még véletlenül se kell a régi szoptatós elméleteket meghallgatni, mert azokat a tápszergyártók találták ki és szoptatás sikertelenségéhez vezető utak.
Üdvözlettel egy régi ismerős, aki sok sikert és egészséget kíván Nektek: Nagy Ildikó

Renée írta...

Köszi. Sajnos nekem már nem aktuális, de másoknak hátha segít.