2011. július 11., hétfő

Kötős találkozó - egy új "barátság" kezdete?

Szombat délutáni program, a rekkenőhőség kellős közepén az ún. közös kötés, egyfajta kézimunkás találkozó volt. Én igazából félve indultam neki a randevúnak, hiszen én mindössze gobelin varrással foglalatoskodtam - mint most kiderült, azt se a megfelelő módon :S
Délután 2 körülre volt tervezve a találkozó. Biciklire pattantam, és elindultam a főtér irányába. Meg kell mondjam, menet közben azon gondolkodtam, vajon hány olyan elmebeteg ember van még, aki 45 fokban kint van a szabadban? Hát nem sok... A főtéri vendéglátó egység terasza viszont kellemes árnyékos volt, sőt még egy kis szellő is lengedezett, úgyhogy elviselhető volt az idő. Szinte az ebédlőasztaltól álltam fel, öltöztem, és mentem. Na majd iszok egy jó kis jeges kávét vaníliafagyival - gondoltam otthon... Sajnos ebben az étteremben nem tartanak :S Maradt a forró kávé.
Vittem magammal két gobelin mintámat, az egyik tűgobelin. Csalódás volt. Edit rögtön megmondta, hogy nem jól csinálom. Én ugyan nem tanultam sehol, így hát eléggé fonálspórolós módon varrtam ki eddig a mintákat. Hátul így függőleges és vízszintes voltak. Most tudtam meg, hogy ott is ferde vonalaknak kellene lenniük. Kérdeztem, hogy úgy nem kell sokkal több fonal? Szerinte nem. Na, mérnök lévén, kiszámoltam... A minta adott, oda ugyanannyi fonal kell - a hátuljához viszont négyzetgyök 5-szöröse, azaz 2,23-szorosa kell. Szóval, sokkal több fonál szükséges. :P Majd ha újat kezdek, lehet, hogy kipróbálom így. Elvileg kevésbé lesz lyukacsos. Bár, amikor készen van, eléggé tömör lett a korábbi, amit be is fejeztem :)
Dóri a találkozóra horgoláshoz szükséges kellékekkel felvértezve érkezett. Eltökélt szándéka volt ugyanis, hogy megtanul horgolni. Végül én is bekapcsolódtam a tanulmányokba, így sebtében megtanultam a láncszemet és egyráhajtásos pálcát horgolni. Jutka volt a tanárunk, szerinte elég jók a mozdulataim a műveletekhez. El is voltam vele egy jó darabig :) 
(Nemrég kaptam Marcsitól képeket - ö legalább rendesen készült!
Látszik, mennyire elmélyedtem a témában...)
Nem is gondoltam volna, hogy ennyire megtetszik a dolog. Csak azt vettem észre magamon, hogy ma egy csomó horgolós oldalt megnéztem, és azt kerestem, hogy mivel tudnám elkezdeni élesben a tanultak alkalmazását. Azt hiszem, meg is találtam: hajpánt :) Dorka lesz a tesztalany. Most már csak az alapanyagokat kell beszereznem hozzá.   Viszont annyira kezdő vagyok a témában, hogy biztos lesz szükségem némi segítségre... Először is: ez most rögtön kör alakú lesz? Minden sort össze kell kapcsolnia végén?

5 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon örülök a sikeres horgolás tanulmányaidnak:) különösen a folytatásnak.
Netalán ha elakadsz valahol szívesen segítek. A pántot kisebbre kezd a leendő tulajdonos Dorka fejénél mert a hátuljára gumit kellene varrni így jobb a tartása és nem csúszik le a hajról.
Jó horgicálást!

Renée írta...

Köszi a tanácsot és a kezdő lökést!

Amanda írta...

Te az ún. spóröltéssel varrsz, amit most mutattak neked az az igazi goblen öltés. A spóröttéshez kevesebb fonal kell, nem olyan tömött és nem olyan strapabíró.
Most, hogy kiderült, hogy goblenező is volt a csapatban, még jobban sajnálom, hogy nem tudtam átutazni.

Renée írta...

Nem véletlenül hívják akkor "spórnak" ! :)
Pedig jöhettél volna. Sajnos sokkal kevesebben érkeztek a vártnál.

Medora írta...

Jó, akkor Te csak kérdezd meg, ha nem értesz valamit, én meg jövök és itt elolvasom a tanácsokat. Akkor mindig együtt fogok haladni veled a tanulásban.A lelkesedésünk egyforma.