2010. augusztus 22., vasárnap

Augusztus 20-i beszámoló és siker

Az idei augusztus 20-a a szokásostól eltérően zajlott. Elmaradt a a nagy sütés-főzés, eszem-iszom, sőt, még csak nem is töltöttük itthon a napot. 
A férjem elindul az idei önkormányzati választáson, és az őt támogató szervezet, a Városépítők Társasága egyik kampányrendezvénye volt a kirakodóvásáron. Már évek óta nem jutottam ki a vásárra - a főzés és mulatozás mindig annyira elhúzódott, hogy már senkinek nem maradt hozzá kedve. Így legalább bepótoltam ezt is :) Természetesen újdonságként hatott ez a lányomnak is, akinek elég nehéz volt elmagyarázni, hogy itt igenis fogni kell anya vagy apa kezét, mert annyian vannak! Ő természetesen egyik oldalról szaladgált a másik oldalra, egyik árustól a másikig. Végül apja nyakában megbékélt a helyzettel, onnan belátta az egész bazárt, mégis felügyelet alatt volt. Jobb is, hiszen a világ minden pénzét el tudta volna költeni. Aztán persze le lehetett kenyerezni egy nyalókával - abból is persze a csak a legnagyobbal...
A könyvtárral szembeni nagyobb füves területet foglalták le a Városépítők azzal a céllal, hogy különböző mesterségeket mutatnak majd be. Így egész délután bemutatók voltak.
Először egy harcművészeti bemutató volt, az ágazat nevét meg nem tudom mondani... Kardos, bambuszos bemutató volt - nekem nagyon tetszett, igazából még sosem láttam ilyet.
Ezután pedig egy hangszeres bemutató következett. 3 srác jött síppal, dobbal, nádi hegedűvel...
Ezután pedig a Teak-Wan-Do bemutató következett. Egész fiataloktól a idősebbekig nagyon ügyesen törtek-zúztak mindenféle cserepeket, téglákat.
Na de a lényeget persze a végére hagyom... :) Az egész programsorozatból engem Limara és két segítőjének tevékenysége érdekelt a legjobban! Már reggel 9-re kimentek a térre, hogy süssék a finomabbnál finomabb kenyereket! Elhozta a grillfesztiválon nyert kemencéjét, ami egész nap ontotta magából a kenyérillatot. A gyerekek is "gyurmázhattak" a kenyértésztából saját kis péksüteményt. A szomszédos árusnál pedig juhtejből készült sajtot és túrót lehetett kóstolni. Limara persze ebből is hasznot kovácsolt - a juhtúrós rózsákból nem tudott eleget sütni... :)
Meghirdette Limara a kenyérsütő versenyt, a honlapjára is feltette a meghívást. Először nem is akartam indulni, de mivel a szervező Városépítők Társasága egyik képviselőjelöltjének vagyok a felesége, presztízs-kérdést csináltam belőle. Eldöntöttem, hogy reggel sütök egy kenyeret, amihez még kedd este megcsináltam az öregtésztát. 20-án reggel 6-kor nem éppen a legkellemesebben, egy benzines fűkasza hangjára ébredtem. Próbáltam beszélni annak használójával, hálóingben flangáltam az utcán, de nem hatott rá az én szavam, úgyhogy nekiálltam a kenyérnek. Talán a magas adrenalin-szintnek köszönhetően mindent elrontottam rajta, amit csak ilyenkor el lehet. Először is, valahol valahogy belekeveredtem a lisztadagolásba, a végén fogalmam sincs, mennyit tettem bele. Persze a gép után még gyúrhattam rajta egy keveset, mert lágy lett. A formázás sem sikerült valami fényesen, az egyik oldalon mindenáron szét akart nyílni. A sütés során nem volt probléma, szépen megsült a zacskóban, mire indultunk. Na ezt a kenyeret adtam én be "pályamunkának"...
Szerencsére nem volt túl nagy mezőny, összesen 4 pályázat futott be. Az enyém a jobb szélső.
A zsűri persze mindet alaposan megnézte, megkóstolta, és...
...végül én kaptam az egyik első helyezést. XD A Városépítők Társasága által támogatott polgármesterjelölt, Márton Imre adta át az oklevelet.
Nagyon jól esett. Főleg, hogy egy ilyen elismert szaktekintély volt a zsűri elnöke. Köszönöm Limara.
A receptet azért megadom, ha valaki kedvet kapna hozzá. Tegnap megsütöttem újra, természetesen sokkal szebb lett...
Az alapja igazából Limara Jól bevált kenyere, egy kis módosítással. Ha már itthon sütöm, nem szeretem a teljesen fehér kenyeret, így egy kis búzakorpát és teljes kiőrlésű rozsliszttel kombináltam egy kicsit több folyadékkal.
Tehát:
300 ml víz (harmada esetleg tej)
2,5 tk. só
1 tk. cukor
2 ek. olaj
2 púpos ek. búzakorpa
2 púpos ek. tk. rozsliszt (a kettő együtt kb. 5 dkg)
+ annyi BL 80 liszt, hogy 50 dkg legyen
25 dkg öregtészta
2 ek. burgonyapehely
fél tk. aszkorbinsav
15 g élesztő

4 megjegyzés:

Mary írta...

Szép napotok volt!
Gratulálok a díjhoz!

Limara írta...

Nagyon jó volt olvasni a beszámolódat! A kenyered gyönyörű és nagyon finom volt!:)

Renée írta...

Köszönöm mindenkinek.

Vali írta...

Gratulálok a helyezéshez. Jó lehetett az egész rendezvény, de legjobb a kenyérsütés.