2010. augusztus 3., kedd

Kalácspróba 3.: Tót-kalács

A soron következő kalácsteszt alanya az a tészta, amit anyukám egy ideje minden hétvégén megsüt. Ő anyósomtól kapta, aki meg egy cukrásztól. Anyósomék persze nem ekkora adagban sütik. Ők ha egyszer nekiállnak, akár bele is lehetne fulladni a sok kalácsba. Nekik ráadásul az a jó öreg zománcos, palackkal üzemelő sparhetjük van erre a célra. Az aztán gyönyörűen süt! Én azért megpróbálkoztam vele az itthon a sima elektromos sütőmben is. Nem egészen ugyanaz lett az eredmény, de hasonlít.
Nem tudom, hogy a tészta megállna-e sima tepsin, mivel mindenki formában süti, én is így készítettem. Ennyi tésztához viszont csak egy kerek formát tudtam előszedni, úgyhogy végül koszorú formájú kalács készült.
A tésztája igazából semleges ízű, nekem jobban bejön az édesebb, de ezen a só-cukor arány módosításával lehet változtatni. Kellően ritka, könnyen szelhető, egyáltalán nem nehéz tésztájú. Talán kicsit jobban megkelhetett volna...
Hozzávalók:
1/2 l tej
2,5 dkg élesztő
1,5 + 2 tk. cukor
1/2 tk. só
60 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
5 dkg puha vaj
Én kenyérsütőgéppel dagasztattam. Egy bögre tejben 1,5 tk. cukorral felfuttattam az élesztőt. Ehhez ment a többi tej, cukor, só, vaj. A tetejére a lisztek. Duplájára kelesztettem, 4-es fonással formáztam, kizsírozott-lisztezett formába tettem, majd ismét kelesztettem kb. fél órát. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 50-55 percig. A végén kicsit le kellett takarni, nehogy túl sötétre piruljon.


Utóirat:
Közben rájöttem, hogy nem a sütővel, hanem a technikával volt a probléma. Az újított eredményről később bővebben...

2 megjegyzés:

Mary írta...

Renée ez a kalács gyönyörű lett! Gratulálok hozzá!

Renée írta...

Köszönöm szépen! Én azért nem vagyok annyira elégedett... Azért jólesik :)