2011. december 26., hétfő

Karácsony

Minden évben már novemberben elkezdődik a tervezgetés, majd egymásra mutogatás, megsértődés, számolgatás, hogy kinél hányszor voltunk Szenteste. Igazság szerint ez már egy pár éve elég kellemetlen számunkra. Úgyhogy idén egy kemény döntést hoztunk: Itthon maradunk Szenteste! Kicsi családunk együtt ünnepel. A nagyszülőkhöz pedig elmegyünk a másik két napon.
Igen ám, de még sosem főztem vacsorát Karácsonyra. A hallal annyira nem vagyunk barátságban, úgyhogy azt most ki is hagytuk. Két felnőttre és két gyerekre pedig nem kell akkora adagokat számolni, úgyhogy egyféle vacsora volt: Aszalt szilvával és sajttal töltött pulykamell szezámos bundában kirántva. 
A bevásárlást sikerült elintéznem, a takarítással viszont nagyon nem haladtam. A munka és a gyerekek kivették minden erőmet, energiámat. A férjem itthon volt 23-án és 24-én, így együtt próbáltuk kicsit gatyába rázni a lakást. Többé-kevésbé sikerült is. 
Még 24-én is készültem a másnapra szánt ajándékokkal, a főzéshez szinte az utolsó pillanatban kezdtem neki. Még jó, hogy az apjukkal meg egymással is el tudnak játszani a lányok, így elkészültem - talán - időre. A pulykamell egy részéből csináltam egy kis ragulevest is - a lányok azt szeretik. Nincs mese, azt kell enni, amit szeretünk. Szenteste tiszteletére csinosba öltöztünk, úgy ültünk asztalhoz.
A Jézuska vacsora alatt tette a fa alá az ajándékokat. A nagyobbik lányom alig hagyta, hogy befejezzük a vacsorát. "Ne szedjél már többet!" "Menjünk már be!" stb. kiáltásokkal adott hangot türelmetlenségének. Úgyhogy besiettünk a szobába meglesni a fát. Volt néhány ajándék már alatta. A trambulin nagyon tetszett mindkettőjüknek. Gyanítom, hasznos ajándék lesz a feles energia levezetéséhez. :) A téli idő miatt kevesebbet szaladgál - de ezzel szerintem minden gyerek így van. A gyerekszoba kb 1/3-át elfoglalja, de szerintem megérte.
A Szenteste szerves része nálunk vagy 15 éve a Luca macskája alias "Sárkányos kalács". Legalábbis gyerekkorában azt hiszem, öcsém nevezte el így. Ezt nekem is meg kellett csinálnom. A mazsolától nem vagyunk annyira elragadtatva, így már egy ideje szezámmagos tetővel készül...
Összességében véve jól sikerült az este. Remélem, minden évben együtt töltjük ezt az ünnepet még jó sokáig!
Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!

5 megjegyzés:

Vicuska írta...

Hangulatos volt minden és finom, utólag is boldog Karácsonyt!!! :)

Macus írta...

Jó tudni, hogy nem csak nálunk ilyen az ünnep estéje. Olvastam néhol, hogy kétféle leves, ötféle sült, hatféle köret, stb... Aztán másnap tíz másféle kaja kb. 6 embernek... A tietek (és a mienk) emberi léptékű.
A lányok nagyon édesek!

Remélem, jól telt az ünnep többi napja is.

Medora írta...

Néha kell kemény döntéseket hozni a saját érdekünkben. Ne aggódj, hozzászoknak majd. Milyen nagyok a lánykák! Remélem jól telt a többi ünnepnapotok is!

Renée írta...

Nektek is boldog Karácsonyt!
Macus, annyira emberi léptékűre sikeredett a Szenteste, hogy mivel nem voltunk itthon a másik két napon, ma esszük meg a maradékot! :)
Dóri, remélem is, hogy hozzászoknak, mert szerintem mostantól ez már így lesz!

Cilee írta...

:-) Igazán szép karácsony estétek volt.
További békés ünnepet kívánok, BUÉK!