lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/53Pt

2011. december 8., csütörtök

Méteres kalács

A munkahelyemen néhányan összefogtunk, és együtt vendégeltük meg a kollégákat egy kis sós és édes süteménnyel, üdítővel a névnapjaink jóvoltából. Én saját készítésű süteménnyel készültem. 
Az internetről kerestem még a nyáron a receptet. Nekem már akkor is ízlett, és mivel mindenképpen kipróbált recept alapján akartam készülni, ismét elkészítettem a Méteres kalácsot.
Természetesen minden elfogyott, két szünet alatt kiürült a dobozom.
Ez volt októberben.
Az egyik kollégámnak annyira ízlett, hogy azóta is emlegette. Tegnap - a kérésére - újra elkészítettem.
Íme a recept:
2 piskótát kell készíteni - egyenként:
4 tojás sárgája
26 dkg cukor
26 dkg liszt
7 ek. olaj
10 ek. melegvíz
1/2 cs sütőpor
4 habbá vert tojásfehérje
- a másik barna piskóta, amibe 2 ek. kakaópor kerül - a liszt súlyát ezzel csökkentve
Töltelék:
2 külön főzött puding: 4 dl tej, 4 ek. cukor, 1 puncs és 1 vaníliapuding, mindkettőbe 2-2 dkg vaj
Tetejére: kb 30 dkg étbevonó + kevés olaj
Eredetileg püspökkenyérformába készül a piskóta, de nekem csak szögletes - talán kenyérsütő - formám van, ezért a mennyiség erre van számítva. Mivel van belőle kettő, egyszerre megsül 180 fokon kb 40-45 perc alatt. Nekem mindig felpúposodik a teteje, aminek később az aljának kéne lenni, ezért amikor már kihűlt, ezt a púpot levágom. Jó lesz későbbre!
Amikor már kellően elhűlt a piskóta és a krém is, a piskótát kb 1-1,5 cm-es szeletekre vágom, és a pudingokkal megkenve felváltva egymáshoz ragasztgatom. Lemértem, nekem csak kb 65 cm lett, nem érte el az 1 métert! :) A nagy nyújtódeszkára mindenesetre csak átlósan fért!
Ezután következhet a csokimáz. Forró gőz fölött összeolvasztom a bevonót és az olajat, kenhető öntetet készítek. Szépen bekenem vele a sütit. Másnap reggelig kiteszem a kamrába (vagy a hűtőbe - ha befér), másnap szelhető. 
Egyetlen trükkje, hogy ferdén kell szeletelni, így szép csíkos mintázata lesz. Ezen a képen a második sütés látszik. Ennek sajnos kicsit összetört a csokija. 
Azért az íze nagyon jó lett. Ma is gyorsan elkopott az adag. Többen közölték, hogy süthetnék minden héten. Még a végén sorozatgyártásba fogok! :)

7 megjegyzés:

Cilee írta...

Én a mamám receptjét használom, de nagyon szeretjük! Köszi, hogy emlékeztettél rá, de rég volt már!
Szombaton találkozunk!

Renée írta...

Nekem sajnos nem volt "örökölt" receptem,kénytelen voltam keresni egyet. De ez nekem bevált, úgyhogy nem változtatok.
A szombatot már várom, készülök az ajándékokkal.

Cilee írta...

Én már izgulok miattuk rendesen :-D Remélem olyan szeretettel fogadják, amilyennel adom.

Medora írta...

Én a púpot úgy szoktam "lelohasztani", hogy még melegen, amint kiveszem a sütőből azonnal ráborítom és nem veszem le a sütőformát csak ha kihűlt. Addigra meggondolja, hogy kivel szórakozzon :). Mi is nagyon szeretjük, csak jó macerás elkészíteni.

Limara írta...

Imádom:) Titkon bíztam benne, hogy szombatra készült...:)))

Macus írta...

Én is imádom, de ilyen macerához már rég volt kedvem, talán jó 10 éve. pedig de fincsi!
Holnap találkozunk!!

Renée írta...

Sütöttem én már ennél macerásabb sütit is! Az íze kárpótol. Azért jó érzés volt, hogy sok kolléga megdicsért!