2010. július 26., hétfő

Mai menü: Csontleves, Rozsdás hús, Kovi ubi

Szombaton korán reggel anyósoméknál beleszaladt a hízó a nagykésbe. Villámgyors darabolás és zacskózás után jutott a jóból nekünk is pár falat. A vasárnapi ebéd természetesen a friss húsból és levescsontból készült.
 A "rozsdás hús" receptjét már évekkel ezelőtt találtam a Mindmegette oldalán. Számomra kicsit furcsa volt először a hozzávalók aránya, de remek, szaftos húsétel készül belőle.
Egy szép darab karajt kaptam, kb. 1-1,2 kg lehetett. Szépen felszeleteltem, kicsit kiklopfoltam, csak hogy a rostokat összezúzzam. Nem olyan vékonyra, mint a rántott húshoz. Számomra mindig rejtély marad, hogy az éttermekben hogy tudnak azokból a kis szeletekből akkora hatalamas rántott húsokat készíteni, hogymég a tányérról is lelóg! Na de ez most nem is lényeges! :) Szóval a húsok mindkét oldalát sóztam-borsoztam és serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát elősütöttem. És ezután következik az, ami azt a jó kis szaftot adja: a vöröshagyma. Na de nem is akármennyi! Ez egy igazi jó makói recept is lehetne, de a makói szelet az ugye már más!
4 fej hagymát kockáztam fel és szórtam a húsra. Előtte persze könnyeimmel küszködve megörökítettem ezt a mennyiséget... Fedő alatt fél óráig pároltam. A hús engedett egy kis levet, így kellő gőz volt a hagymának is. Egy kicsit utánasóztam, majd fél óra elteltével ráöntöttem egy jó deci száraz vörösbort. Ebben párolódott tovább. Majd amikor már szinte kész, hozzáadtam egy jó evőkanál mustárt. Ebből áll össze az egész. Nem egy nagy művészet elkészíteni, viszont nekem nagyon bejött a vörösboros-mustáros összhatás. Krumplipürével szoktam tálalni. És még éppen idejében, a nagy lehűlés előtt elkészült a kovászos uborka, jól behűtve azt ropogtattuk mellé.
Tehát a hozzávalók:
6-8 szelet karaj
3-4 fej vöröshagyma
só, bors
1-1,5 dl száraz vörösbor
1 ek. mustár

2 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon gusztusos. Még nem ettem ilyet!

Renée írta...

Én se csináltam mostanában, de nagyon szeretem. Ráadásul most a hagymából is kaptam egy nagy szatyorral, úgyhogy bőven volt alapanyag :)